2012. április 28., szombat

Couch surfing




Tegnap olvasgattam egy blogot az El Camino –ról. Egy srác írta, aki 25 nap alatt tette meg ezt a 800 km-es utat gyalog, majd a végén nemhogy haza ment volna fáradtan, hanem úgy elkapta a gépszíj, hogy körbejárta még fél Spanyolországot és Portugáliát. Itt már nem gyalog ment. De! És most jön a lényeg! Couch surfölt. Couch surfing- magyar fordítása: kanapé szörf. Ezt a bejegyzést ennek a csodálatos közösségi rendszernek fogom szentelni.

Biztos sokan hallottatok már róla, bevallom illedelmesen, nekem ez aránylag új téma volt, de utánanéztem részletesen, és egy nagy kalap fantáziát látok benne. A rendszer lényege: Egy közösség, aminek a tagjai vállalják, hogy szállást, esetleg reggelit, idegenvezetést, vagy akár csak társaságot egy kávéhoz, biztosítják egymásnak, neked, vagy akárkinek a világból a saját városukban.
Van egy internetes közösségi oldal: (  http://www.couchsurfing.org/ ), ahol a regisztrált felhasználók között válogathatsz, város szerint, érdeklődési kör szerint, és csomó egyéb szűrő szerint. Ők lesznek a vendéglátóid, vagy épp a vendégeid. Az uticélodnak megfelelő városra keresel rá, majd a profilok közt válogathatsz, és aki szimpatikus, annak küldesz levelet, majd leegyeztetitek a részleteket. Ha persze a profilod alapján te is megfelelsz a kiválasztott illetőnek. Tapasztalatok alapján 5-10 üzenetet kell elküldened, mire valakivel össze tudjátok hozni a dolgot.

Tagok a térképen
Jelenleg több mint 3 millió tagja van a couchsurfing.com-nak, világszerte, 246 országból. Van aki az utazgatás részét éli, van aki pedig kifejezetten a vendéglátós részre rendezkedett be. Miért jó valakinek a vadidegen Dzsungáliai Pistikét (akit ebben az esetben saját országában mondjuk Dzsamalnak neveznek) befogadni egy-két napra a saját házába? Erre azt tudom mondani, hogy többféle okból. A tagok egyvalamiben megegyeznek. Mindenki szereti az utazást, az új kultúrákat, szokásokat megismerni, vagy egyszerűen csak új barátokat szerezni, ismerkedni. Itt mindenki elég nyitott a többiekre, az újra. Ha vendégül látsz valakit, a világ esetleg túlsó feléből, vagy akár a szomszéd országból, úgy ismerkedhetsz meg idegen kultúrákkal, cserélhetsz eszmét más fiatalokkal, szerezhetsz barátokat világszerte, hogy lényegében ki sem mozdultál otthonról. Neked ez mibe kerül? Esetleg egy-két plusz adag reggelidbe, meg egy kis szabadidődbe, ha esetleg vagy olyan jó fej, hogy körbevezeted őket a saját városodban.

Rögtön el is érkeztünk a második dologhoz. Ki lehetne jobb idegenvezető, mint egy utazni szerető fiatal a saját otthonában. Tuti elkerülhető a sablonos utazás. Lehet, hogy Szentpéterváron egy háztetőn találod magad, ahonnan a legjobb kilátás nyílik az éjszakai városra, ahova önállóan biztos nem jutnál el, de vendéglátód titokban felvisz oda is.

Arra is van lehetőség, hogy plusz kanapé hiányában valaki csak egy kávét vagy sört vállal be a másik szörfössel, vagy egy kis délutáni idegenvezetést, társaságot. Ja, arról még nem is beszéltünk, hogy egy-két nap ilyen barátkozás, ismerkedés, felér vagy egy hetes intenzív nyelvtanfolyammal is akár.

Ennyi pozitív dolog után jogosan vetődik fel a kérdés, nem veszélyes ez? Megbízhatsz egy vadidegenben?
A tapasztalatok szerint maximális bizalom jellemzi az egész közösséget. Részben azért, mert itt a becsületesség követelmény, másrészt, mert csak olyan vendéglátókat keresel, vagy olyan utazókat látsz vendégül, akiket előzetesen kép alapján, stb. szimpatikusnak találtál. A legfontosabbak mégis a visszajelzések. Mindenki értékeli a másikat, így a többiek értékeléseiből, leírásaiból kapsz képet arról a tagról, aki jövő héten esetleg Madrid utcáin kalauzol majd, vagy éppen a te saját kanapédon fog aludni.

Couchsurfing- én személy szerint alig várom, hogy kipróbálhassam, tuti, hogy hamarosan alkalmat kerítek rá. Garantálom, hogy ti sem lőtök mellé azzal, ha kipróbáljátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése